Tarih: 05.07.2021 21:32
Özgüven Nasıl Gelişir
Özgüven, kişinin hayatının her alanını kendisinin şekillendirebilmesidir.
Özgüven Nedir?
Özgüven çocukluk yıllarından itibaren kazanılmaya başlayan, kişinin karakteri oturana kadar gelişen; bazı dönemlerde eksikliği yaşanabilen bir olgudur. Özgüven eksikliği çocukluk dönemlerinden itibaren var olmuş veya sonradan dışsal faktörlerle yaşanılmış olabilir. Çocuğun sevildiğini hissetmemesi, dışlanması, aile içinde hor görülmesi veya ilerleyen zamanlarda çevresinden benzer muameleleri görmesi özgüven eksikliğine yol açar.
Aşırı Hassan İnsanlar Neden Özgüven Problemi Yaşar?
Kişinin kendine inanmaması, güvenmemesi, kendini küçümsemesi, kendiyle barışık olmaması gibi durumlar özgüven eksikliğine yol açar. Bu durumlar özellikle aşırı hassas insanlarda görülür.
Aşırı hassas insanların farklı düşünce yapısı, gelişmiş duyuları, kırılgan olmaları ve duygudaşlık yeteneğinin yüksek olması gibi özellikleri onları özgüvensizliğe iter. Çünkü normal insanların önem vermediği küçük bir bakışı, el hareketini, olumsuz bir eleştiriyi çok önemserler. Üstüne günlerce düşünüp kimi zaman gündelik uğraşlarını bile yapamayacak hale gelirler. Bu durum onları karamsarlığa, umutsuzluğa ve depresyona iter.
Özgüveni Geliştirmenin Yolları
Kişisel gelişim çok önemlidir. Kişi kendini motive edecek kitaplar okumalı, kendisini olumsuz etkileyecek aktivitelerden uzak durmalıdır. Örneğin bir süre kendisini karamsarlığa itecek şarkılar dinlememelidir.
Bilgi, beraberinde özgüven getirir. Genel kültürü geliştirmek, güncel medyayı takip etmek, dünya gündemiyle ilgilenmek, araştırmak, okumak gerekir.
Kişi arkadaş ortamlarına girmeli, kendisine iyi gelmeyen insanlardan uzak durmalıdır. Yeni arkadaşlıklar edinmek, yeni insanlar tanımak kişiyi hem yalnızlıktan uzak tutacak hem de kişiye cesaret verecektir.
Çevredeki insanlardan, klişe ortam ve muhabbetlerden bir süre uzaklaşmak faydalı olacaktır. Örneğin kişi kampa gidebilir, bir sanat dalıyla ilgilenebilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir, yeni hobiler edinmeyi deneyebilir. Böylece hem yeni sohbetler edebilir hem de monoton hayatından sıyrılıp kendini gözlemleyebilir.
Kişi kendini kabul etmelidir. Özellikle aşırı hassas insanlar için çok önemlidir. Çünkü böyle insanlar kendilerini lanetlenmiş hissederler. Bu duygudan sıyrılmalı, dezavantajların içindeki avantajı görebilmelisiniz.
Bir olaya takılıp kalınmamalıdır. Unutmak imkansızsa en azından kendinize hatırlatmamaya çalışılmalıdır. Kötü olayları düşünmemek için sürekli bir şeylerle uğraşılmalıdır. Kafanız sürekli bir şeylerle meşgul olmalıdır.
Başarısız olmak çok normal. Kişi geçici bir durum olduğunu unutmamalı, umutsuzluğa kapılmamalıdır. Kendine kızmak yerine neden başarısız olduğunu düşünmeli ve hayatının ilerleyen zamanlarında hatasını tekrarlamamak için çabalamalıdır.